Natura to wspaniała przestrzeń, która nas otacza. Jej dary pozwalają zaspokoić wszystkie fizyczne potrzeby człowieka. Siła i zdrowie leżą przecież w naturze, a zioła są najstarszym znanym ludzkości środkiem leczniczym wykorzystywanym w medycynie. Zioła nie tylko leczą, ale upiększają, a także wzbogacają smak potraw i zachwycają swoim aromatem. Dostarczają też cennych składników odżywczych potrzebnych naszemu organizmowi, dlatego są niezastąpione w kuchni i w domowej apteczce. To właśnie od Pani Beaty dowiedzieli się o tej cudownej mocy ziół. Prowadząca zachęcała do jak najczęstszego sięgania po zioła i poznawania ich niezwykłego działania. Zwróciła uwagę jakie zioła powinni stosować na dane dolegliwości oraz jak prawidłowo powinien przebiegać proces ich zbierania. Wskazała, że dziurawiec, pokrzywa, skrzyp polny, mięta pieprzowa, ostropest, jęczmień, melisa, czarny bez, lipa, czy wrotycz pospolity są ziołami o zbawczym wpływie dla organizmy człowieka, a najlepszym sposobem na ich przygotowanie jest przyrządzanie naparów oraz herbat( przede wszystkim z uwagi na łatwość przyrządzania). Dlatego na spotkaniu z Pani Beatą mieli możliwość skosztowania herbat, które wspólnie zaparzali.
Nadto Pani Beata wskazała, iż w celu wydłużenia okresu przechowywania roślin oraz zatrzymania ich skuteczności oraz by móc się cieszyć dłużej zdrowotnymi właściwościami ziół powinniśmy je poddawać procesowi suszenia. To bowiem prosty i skuteczny sposób na ich przechowywanie.
Tym samym pragniemy wskazać, że wiedza, jaką podzieliła się Pani Beata to informacje bardzo praktyczne i sprawdzone, które nauczyły nas jak przygotować proste napary herbaty, kremy, leki, maści, nalewki, czy potraw. To wszystko uzmysłowiło nam jak przez wykorzystanie ziół dla zdrowia, smaku i urody możemy żyć w zgodzie z naturą.
Projekt jest dofinansowany ze środków rządowego programu wieloletniego na rzecz Osób Starszych „Aktywni+” na lata 2021-2025.














