Witaj na stronie Cartiras diecezji zielonogósko-gorzowskiej   Click to listen highlighted text! Witaj na stronie Cartiras diecezji zielonogósko-gorzowskiej

Żukowice Pomagają! Psychoterapia przy deszczowej aurze

We wtorek 23 sierpnia podopieczni Schroniska zostali zaproszeni na kolejne zajęcia psychoterapeutyczne. Spotkanie rozpoczęło się od indywidualnego zadania, gdyż każdy odrysowywał swoją dłoń, a następnie na jej palcach wypisywał swoje cechy. Następnym zadaniem było przedstawienie grupie swojego rysunku i opowiedzenie o sobie. Niektórzy z uczestników byli bardzo krytyczni wobec siebie i wtedy grupa pomagała znaleźć jakieś pozytywne cechy osobowości – tak, aby każdy miał świadomość, że ma w sobie coś wartościowego.

W drugiej części spotkania Psychoterapeutka wykorzystała muzykę. Panowie dowiedzieli się m.in. czym jest muzykoterapia i jaki jest jej wpływ na emocje i na poprawę zdrowia psychicznego. Zostali również zapoznani z różnego rodzaju stylami muzyki poprzez odsłuchiwanie wcześniej przygotowanych utworów, reprezentujących nie tylko muzykę popularną, ale chociażby poezję śpiewaną, muzykę celtycką czy chorał gregoriański.

Na zakończenie zajęć każdy z uczestników mógł wypowiedzieć się, jaką muzykę najbardziej lubi, jaka go uspokaja i relaksuje. Jak się okazało, deszczowa aura prowadzonej z wykorzystaniem muzyki relaksacji sprzyjała efektywności zajęć, gdyż uczestnicy projektu sygnalizowali, że chętnie wzięliby udział w takich zajęciach po raz kolejny.

Projekt realizowany z dotacji programu Aktywni Obywatele – Fundusz Krajowy finansowanego przez Islandię, Liechtenstein i Norwegię w ramach  Funduszy EOG.

poniedziałek – piątek 7.00-15.00

Deklaracja dostępności

Program „Skrzydła”

Rachunek bankowy do przelewów zagranicznych

SWIFT  CODE   BPKOPLPW 07 1020 5402 0000 0702 0020 5716

IBAN    PL 07 1020 5402 0000 0702 0020 5716

Skip to content Click to listen highlighted text!