Wyjazdy integracyjne Klubów Seniora

W ramach Rządowego Programu na rzecz Aktywności Społecznej Osób Starszych na lata 2014 – 2020 od marca 2018 r. realizujemy działania na rzecz poprawy jakości i poziomu życia osób starszych oraz zagospodarowania ich potencjału poprzez umożliwienie im aktywności społecznej.

Jednym z zaplanowanych zadań są wycieczki krajoznawczo – integracyjne . W dniach 24-25 lipca 2018 r. pierwsza grupa seniorów z Klubów Seniora Caritas Diecezji Zielonogórsko – Gorzowskiej była w Poznaniu. Mimo ogromnych upałów pod czujnym kierownictwem przewodnika p. Mateusza udało się nam pierwszego dnia poznać historię Placu Adama Mickiewicza (w tym założenia urbanistyczne, Pomnik Adama Mickiewicza, Pomnik Ofiar Czerwca 1956, Ogród Zamkowy) oraz historię Dzielnicy Cesarskiej. Byliśmy również w Muzeum Czerwiec `56, a następnie przeszliśmy Szlakiem Powstania Wlkp – Teatr Polski, Plac Wolności z Fontanną, Biblioteka Raczyńskich w kierunku Rynku. Kolejny dzień zwiedzania Poznania rozpoczęliśmy od oglądania Koziołków Poznańskich na Ratuszu, a następnie przeszliśmy do Bazyliki Kolegiackiej na koncert organowy i dalej zwiedzaliśmy Poznań trasą Korzenie Polski i Poznania – Ostrów Tumski, Bazylika Archikatedralna św. Piotra i św. Pawła wraz ze zwiedzaniem podziemi.

Wyjazd był też czasem cennych wymian doświadczeń, jak również integracji – niezapomniane wspólne lody i kawa na Starym Rynku czy wieczorne spacery.
Dziękujemy Seniorom z Klubów w Gorzowie Wlkp., Sulechowie, Sulęcinie, Otyniu, Nowej Soli i Zielonej Górze za udział w wyjeździe. Dziękujemy również naszym wolontariuszom, którzy byli dużym wsparciem dla seniorów. Jesteście Wielcy! A już wkrótce czekają nas kolejne wyjazdy dla kolejnych Klubów.

Projekt finansowany w ramach Rządowego Programu na rzecz Aktywności Społecznej Osób Starszych na lata 2014 – 2020.

poniedziałek – piątek 7.30-15.30

Program “Skrzydła”