Kto zbijał deski pod chmurką i mroził warzywa? Właśnie MY!!!
Warsztaty w ramach zadania „Razem”, finansowanego ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich NOWEFIO na lata 2021-2030, nie muszą koniecznie odbywać się pod dachem. Dobra pogoda sprzyja aktywności na świeżym powietrzu. Jadalnia również się nadaje do przygotowania warzywnych wsadów do zup, a kuchnia wyposażona w pojemne zamrażarki umożliwia wypróbowanie mrożenia w praktyce. Mieliśmy więc i ciepło i chłód!
Sobota 13 maja 2023 r. powitała nas w Żukowicach pięknymi promieniami słońca od samego rana. W południe termometr wskazał aż 220C. Stąd też warsztat stolarski dla dwóch grup odbył się w plenerze. Mieszkańcy schronisk dla bezdomnych mężczyzn prowadzonych przez naszą Caritas: w Zielonej Górze i w Żukowicach oraz przedstawiciele lokalnej społeczności powiatu głogowskiego (Bardzo dziękujemy za przyjęcie zaproszenia i aktywne uczestnictwo w warsztatach!) żwawo zabrali się za prace stolarskie. Na początek: zasady bezpieczeństwa, kilka słów o gatunkach drewna i różnych praktycznych zagadnieniach związanych z małą stolarką. Pan Paweł – stolarz – po wstępie merytorycznym, chętnie odpowiadał na różne pytania i wątpliwości uczestników spotkania. Następnie, panowie zaprojektowali wspólnie ogrodowe skrzynki na rośliny, przygotowali potrzebne materiały, dokonali pomiarów i cięć, wyszlifowali elementy, połączyli je i poskręcali, a powstałe konstrukcje pomalowali. Efekt przeszedł najśmielsze oczekiwania! Skrzynie nie tylko są funkcjonalne, ale i piękne. Dwie grupy warsztatowe wykonały z drewna kilka skrzyń, które będą wykorzystane w ogrodach społecznych przy obu schroniskach dla bezdomnych mężczyzn.
W tym samym czasie, w jadalni, zajęcia miały 2 grupy warsztatowe z przeciwdziałania marnotrawieniu żywności. Pan Małgosia – coach kuchenny – rozmawiała z panami o marnowaniu żywności i o skali tego zjawiska oraz o planowaniu zakupów, jako o jednym z najprostszych sposób przeciwdziałania stratom. Uczestnicy – osoby w kryzysie bezdomności wspierani przez gości – mieszkańców okolicy, dzielili się pomysłami na konserwowanie jedzenia. Wspominaliśmy sposoby używane dawniej, np. przez naszych dziadków i myśleliśmy nad tymi, które mogą być używane współcześnie. Razem przygotowaliśmy mieszanki warzywne do mrożenia, które nie tylko wyglądały kolorowo i pysznie, ale są też jednym ze sposobów na przeciwdziałanie marnowaniu żywności.
