Witaj na stronie Cartiras diecezji zielonogósko-gorzowskiej   Click to listen highlighted text! Witaj na stronie Cartiras diecezji zielonogósko-gorzowskiej

VI Światowy Dzień Ubogich

13 listopada w XXXIII Niedzielę okresu zwykłego  obchodzimy VI Światowy Dzień Ubogich. W tym roku papież Franciszek chce nas porowadzić przez spotkanie z ubogimi fragmentem z 2 Listu św. Pawła do Koryntian: „Chrystus dla was stał się ubogim” (por. 2 Kor 8, 9).

Franciszek swój list do całego świata ropoczyna od słów: „Kilka miesięcy temu świat wychodził z burzy pandemii, ukazując znaki ożywienia ekonomicznego, które mogłoby przynieść ulgę milionom osób wpędzonych w biedę z powodu utraty pracy. Otwierał się pogodny scenariusz, który nie zapominając o cierpieniu z powodu utraty osób bliskich, przedstawiał wreszcie perspektywy powrotu do bezpośrednich relacji międzyosobowych, do spotkań bez ograniczeń i restrykcji. Oto jednak nowe nieszczęście pojawiło się na horyzoncie nakładając na świat inny scenariusz wydarzeń. Wojna na Ukrainie dołączyła do wojen regionalnych, które w ostatnich latach sieją śmierć i zniszczenie.” Pisząc o wojnie, papież przytacza modlitwę Narodu Wybranego zawartą w Księdze Psalmów: Ps 137,1 4.

Następnie Ojciec Święty przypominając chrześcijan z Koryntu uczy nas, czym jest prawdziwa solidarność, oraz zastanawia się, dlaczego pomoc innym tak szybko traci na swojej sile. Ponadto zwraca naszą uwagę na „ubóstwo, które ubogaca” nazywając je paradoksem i przypominając jednocześnie postać „brata Karola de Foucauld, człowieka, który urodził się bogatym, ale wyrzekł się wszystkiego, aby pójść za Jezusem i stać się wraz z Nim ubogim oraz bratem wszystkich.”

Całe orędzie papieża Franciszka tutaj

poniedziałek – piątek 7.00-15.00

Deklaracja dostępności

Program „Skrzydła”

Rachunek bankowy do przelewów zagranicznych

SWIFT  CODE   BPKOPLPW 07 1020 5402 0000 0702 0020 5716

IBAN    PL 07 1020 5402 0000 0702 0020 5716

Skip to content Click to listen highlighted text!