Tydzień LAUDATO SI’ !

Mija właśnie 5 lat od wydania w 2015 roku przez papieża Franciszka encykliki „ Laudato si’”! Obchodzimy więc, wraz z wieloma innym organizacjami działającymi w duchu troski o nasz wspólny dom – ziemię, międzynarodowy tydzień tego dokumentu.

W naszej diecezji od roku realizowane są projekty lokalne w ramach ogólnopolskiego programu Caritas Laudato si’. W jego ramach podejmowane są przeróżne działania mające na celu przebudzenie otocznia ku wspólnemu działaniu na rzecz ziemi i najuboższych. Łącząc więc duchowość, ekologię i działania charytatywne budujemy ścieżki ekologiczne, stawiamy hotele dla owadów, montujemy wodopoje i rozdajemy bidony, wspieramy lokalne ogrody społeczne, szyjemy i rozdajemy torby wielorazowe, robimy eventy ekologiczne oraz szeroko i wielowymiarowo działamy edukacyjnie. WARTO WŁĄCZYĆ SIĘ DO DZIAŁANIA, WARTO BYĆ EKO, WARTO ZNAĆ ENCYKLIKĘ LAUDATO SI’! Zapraszamy do wspólnego działania! Zobacz jak w zakresie ekologii możesz wesprzeć swoją społeczność lokalną i działaj z nami! Już niebawem ruszy II edycja programu Caritas Laudato si’. Wszystkie informacje na ten temat dostępne będą na www.caritaszg.pl oraz na FB Caritas.

A tymczasem zapraszamy do świętowania:

• Przez cały tydzień trwać w ramach Tygodnia Laudato si’ odbywają się webinary, do których możesz dołączyć. Obowiązują zapisy tutaj: https://bit.ly/35QgrXc
  • Papież wzywa, by 24 maja dołączyć do Globalnego Dnia Modlitwy Laudato si’
  • Zapraszamy Was na Mszę Świętą na łące, którą odprawi br. Cordian Szwarc OFM w niedzielę 24 maja o godzinie 12:00. Transmisja live na Facebooku Caritas Laudato si

Nabożeństwa majowe w otoczeniu przyrody odbywają się przez cały miesiąc o godzinie 18:00 online.  W poniedziałek tj. 18 maja br. dołączy do nas Agnieszka Musiał i Jan Smoczyński (Owca/ Żywe Chwały…), cieszymy się i liczymy że dołączycie! https://www.facebook.com/events/1196195317396168/

poniedziałek – piątek 7.30-15.30

Program “Skrzydła”