Torba Charytatywna Caritas 2018

Czwarta edycja akcji (Pierwsza edycja w 2015 roku)

Caritas Diecezji Zielonogórsko–Gorzowskiej zaprasza różnego rodzaju urzędy, instytucje, jednostki, placówki, ale też przedsiębiorstwa i firmy do przyłączenia się do akcji pn. „Torba Charytatywna”. W tym roku skierowaliśmy zaproszenie do 60 placówek. w akcji weźmie udział także około 40-50 Parafialnych Zespołów Caritas.

W ramach akcji Torba Charytatywna Caritas dystrybuujemy i zbieramy z powrotem papierowe torby „pełne miłosierdzia”, które wypełnione przez ludzi dobrej woli zostaną przekazane biednym i ubogim osobom będącym podopiecznymi Caritas Spes na Ukrainie. Jeśli będzie taka możliwość i konieczność, to także przekażemy torby osobom ubogim z terenu naszej diecezji. Akcję organizujemy cyklicznie w okresie adwentu i czasu przygotowań do świąt Bożego Narodzenia. Torby chcemy wypełnić produktami w postaci środków czystości, higieny osobistej, suchej żywności z długim terminem ważności.

Rok temu udało się zebrać ponad 600 toreb, które w całości przekazaliśmy podopiecznym Caritas Spes na Ukrainie. Wiemy od osób obdarowanych, za pośrednictwem księże, sióstr zakonnych i osób posługujących w Caritas na Ukrainie, że dla wielu z nich to właśnie nasza wspólna akcja była głównym źródłem do przygotowania wigilii lub utrzymania rodziny przez jakiś czas.

Stąd też nasza ogromna prośba o pomoc i wsparcie naszej wspólnej akcji. Każda redakcja otrzyma także torbę charytatywną „na zachętę”.

Liczymy ponownie na pozytywny odzew i podjęcie naszego wezwania. Razem możemy sprawić, że święta Bożego Narodzenia będą czasem radości i spokojnego przeżywania przyjścia Pana.

Koordynator akcji: Anna Maria Fedurek, amfedurek@caritas.pl, tel. 794 932 323

poniedziałek – piątek 7.30-15.30