“Spiżarnia Caritas” w Głogowie

W ramach obchodów III Światowego Dnia Ubogich wczoraj 18 listopada w Urzędzie Miasta Głogowa Caritas Diecezji Zielonogórsko-Gorzowskiej, Gmina Miejska Głogów oraz firma Arra Group podpisały porozumienie, dzięki któremu w Głogowie rusza projekt zapobiegający marnowaniu żywności.

Porozumienie w sprawie partnerstwa  podpisali: Dyrektor Caritas ks. Stanisław Podfigórny, Prezydent Głogowa Rafael Rokaszewicz oraz  prezes firmy Arra Group Artur Ratajczak.

Podobnie jak w Zielonej Górze i Gorzowie Wlkp. w których działa już „Spiżarnia Caritas” będziemy odbierać ze sklepów  żywność z krótkim terminem ważności, która będzie przekazywana m.in. do przytuliska dla bezdomnych w Żukowicach, Fundacji Dom w Głogowie , Kuchni Brata Alberta działającej przy parafii pw. Najświętszej Maryi Panny Królowej Polski na os.Kopernik oraz do podopiecznych Parafialnych Zespołów Caritas działających na terenie głogowskich parafii.

Do transportu żywności będzie służył specjalny samochód-chłodnia, który na cel akcji przekazała firma Arra Group.

Program Spiżarnia Caritas realizowany jest od marca 2017 roku przez Caritas Polska w partnerstwie z Caritas Diecezjalnymi. Program ma na celu przeciwdziałanie marnowaniu żywności poprzez dystrybucję produktów spożywczych z krótkim terminem przydatności. Produkty odbierane są ze sklepów i przekazywane do placówek Caritas oraz bezpośrednio dla osób potrzebujących.

Działanie to wpisuje się w jeden z głównych celów strategicznych Caritas Polska, jakim m.in. jest:

• ograniczenie skrajnego ubóstwa
  • przeciwdziałanie nierównościom społecznym
  • dążenie do poprawy jakości życia ludzi najuboższych poprzez przekazywanie im posiłków
    oraz żywności.

Aktualnie w ramach programu Spiżarnia Caritas 35 Caritas diecezjalnych oraz innych organizacji kościelnych, jako organizacje pożytku publicznego, podpisały umowy na odbiór żywności z blisko 1000 sklepów różnych sieci handlowych.

Dzięki otrzymanej żywności blisko 40 000 osób regularnie otrzymuje paczki lub posiłki w jadłodajniach Caritas. W pomoc żywnościową potrzebującym jest zaangażowanych ponad 1000 wolontariuszy.

Największym partnerem w programie Spiżarnia Caritas jest sieć sklepów Biedronka, która również wspiera Caritas w programach społecznych i socjalnych.

W realizację programu Spiżarnia Caritas zaangażowały się: Tesco, ALDI, Kaufland oraz Selgros.

W 2018 roku w ramach Spiżarni Caritas przekazano potrzebującym ponad 2 600 ton żywności o wartości ponad 40 mln złotych.

poniedziałek – piątek 7.30-15.30

Program “Skrzydła”