W sobotę 15 października 2022 r. kisiliśmy, wekowaliśmy, szlifowaliśmy i wierciliśmy. Z zaangażowaniem i uporem. Wszystko w ramach warsztatów z przeciwdziałania marnotrawieniu żywności i warsztatów stolarskich w projekcie „Razem” finansowanym ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich NOWEFIO na lata 2021-2030.
Od rana grupa warsztatowa zainteresowana małą stolarką poszerzała wiedzę i umiejętności dotyczące stolarstwa pod czujnym okiem p. Pawła. Wprowadzeniem było zapoznanie z zasadami bezpieczeństwa podczas prac stolarskich, opis podstawowych gatunków drewna i ich wykorzystanie w meblarstwie oraz możliwości wykorzystania drewna w produkcji płyt drewnopochodnych. Potem nastąpiła część praktyczna: cięcie i obrabianie elementów, korzystanie z narzędzi stolarskich i mierniczych, wygładzanie ciętych części, szlifowanie i łączenie. Wszystko, by powstała skrzynka drewniana na słoiki, które równolegle wykonywała grupa zainteresowana warsztatami kuchennymi.
Grupa działająca przeciw marnotrawieniu żywności pod opieką p. Gosi, po krótkim wstępie merytorycznym, pełna siły i werwy przystąpiła do mycia, krojenia i siekania. Wspólnymi siłami udało się przygotować słoiki pełne kapusty kiszonej oraz papryki konserwowej z czosnkiem.
Po pysznym obiedzie i południowej kawie, nastąpiła zamiana ról. Osoby, które wcześniej zbijały skrzynki, z nową energią wkroczyły do stołówki, gdzie odbywały się warsztaty kuchenne. Panowie, którzy pierwotnie kisili i wekowali, z zainteresowaniem przystąpili do prac stolarskich.
Sobota to był bardzo pracowity i owocny dzień!
