Witaj na stronie Cartiras diecezji zielonogósko-gorzowskiej   Click to listen highlighted text! Witaj na stronie Cartiras diecezji zielonogósko-gorzowskiej

Roboczy weekend z NOWYM FIO 2022 w Żukowicach

W sobotę 15 października 2022 r. kisiliśmy, wekowaliśmy, szlifowaliśmy i wierciliśmy. Z zaangażowaniem i uporem. Wszystko w ramach warsztatów z przeciwdziałania marnotrawieniu żywności i warsztatów stolarskich w projekcie „Razem” finansowanym ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich NOWEFIO na lata 2021-2030.

Od rana grupa warsztatowa zainteresowana małą stolarką poszerzała wiedzę i umiejętności dotyczące stolarstwa pod czujnym okiem p. Pawła. Wprowadzeniem było zapoznanie z zasadami bezpieczeństwa podczas prac stolarskich, opis podstawowych gatunków drewna i ich wykorzystanie w meblarstwie oraz możliwości wykorzystania drewna w produkcji płyt drewnopochodnych. Potem nastąpiła część praktyczna: cięcie i obrabianie elementów, korzystanie z narzędzi stolarskich i mierniczych, wygładzanie ciętych części, szlifowanie i łączenie. Wszystko, by powstała skrzynka drewniana na słoiki, które równolegle wykonywała grupa zainteresowana warsztatami kuchennymi.

Grupa działająca przeciw marnotrawieniu żywności pod opieką p. Gosi, po krótkim wstępie merytorycznym, pełna siły i werwy przystąpiła do mycia, krojenia i siekania. Wspólnymi siłami udało się przygotować słoiki pełne kapusty kiszonej oraz papryki konserwowej z czosnkiem.

Po pysznym obiedzie i południowej kawie, nastąpiła zamiana ról. Osoby, które wcześniej zbijały skrzynki, z nową energią wkroczyły do stołówki, gdzie odbywały się warsztaty kuchenne. Panowie, którzy pierwotnie kisili i wekowali, z zainteresowaniem przystąpili do prac stolarskich.

Sobota to był bardzo pracowity i owocny dzień!

poniedziałek – piątek 7.00-15.00

Deklaracja dostępności

Program „Skrzydła”

Rachunek bankowy do przelewów zagranicznych

SWIFT  CODE   BPKOPLPW 07 1020 5402 0000 0702 0020 5716

IBAN    PL 07 1020 5402 0000 0702 0020 5716

Skip to content Click to listen highlighted text!