Pomoc Grecji

Jesteśmy w stałym kontakcie z Caritas Hellas, która w tych dramatycznych dla Greków chwilach niesie niezbędną pomoc w miejscu tragedii. W potoku informacji medialnych umyka rzeczywista skala zniszczeń. Z Grecji wciąż płyną apele o dalszą pomoc.
Dyrektor Caritas Polska przekazał 100 tys. zł i uruchomił specjalny SMS o treści GRECJA pod nr 72052.
W wyniku pożaru w Grecji życie straciło kilkadziesiąt osób. Liczba ofiar wciąż rośnie. Straż pożarna i armia przeszukuje kolejne domy, oceniając rozmiar tragedii. Największe szkody dotknęły mieszkańców obszarów Mati, Rafiny i Penteli. Pożar zniszczył ponad 3 000 budynków. Sytuacja w Grecji cały czas jest niestabilna.
Caritas Hellas niesie pomoc w najpilniejszych potrzebach w okolicach Rafiny, Mati i Penteli. Istnieją cztery kategorie ofiar, które zostały głęboko dotknięte katastrofą: ci, którzy stracili wszystko; ci, którzy nadal żyją w swoich domach pomimo częściowych zniszczeń; ci, którzy stracili swoje domy, ale były to ich letnie rezydencje na wakacje i wrócili do Aten do stałego miejsca zamieszkania. W najlepszej sytuacji są ci, którzy stracili swoje domy, ale trafili pod opiekę rodziny lub przyjaciół.
27 lipca (piątek) odbyło się pierwsze spotkanie koordynacyjne w Pikermi z podmiotami biorącymi aktywny udział w akcji ratunkowej, w tym również Caritas Hellas.
Dystrybucją ubrań, żywności, wody i leków zajmują się regiony Rafina, Marathonas i Pikermi, w których codziennie pomaga ogromna rzesza wolontariuszy. Rząd udostępnił ludziom pozbawionym domów wojskowe obiekty wykorzystywane podczas obozów letnich, oferuje darmowe mieszkania oraz trzy posiłki dziennie.
Największą potrzebą w tej chwili jest społeczne i psychologiczne wsparcie dla ludności. Większość z nich opłakuje utratę członków rodziny, przyjaciół i sąsiadów.
We współpracy z Fundacją dla Dzieci Pammakaristos Caritas Hellas i Caritas Ateny będą nieść pomoc dla poszkodowanych wykorzystując budynki fundacji znajdujące się w pobliżu zagrożonego obszaru. Potrzebne jest wsparcie psychologiczne i techniczne w zakresie podstawowych praktycznych potrzeb takich jak ubezpieczenia, wydanie nowych oficjalnych dokumentów, wnioski o odszkodowanie i wszystkie niezbędne procedury biurokratyczne. Ponadto będzie zapewniona na terenie fundacji przestrzeń przyjazna dzieciom, gry, zabawy, posiłki, przekąski i zakwaterowanie dla wolontariuszy.
Wszystkie pieniądze zebrane przez Caritas Polska zostaną przekazane na realną pomoc dla poszkodowanych w wyniku pożarów w Grecji.
W imieniu osób dotkniętych kataklizmem prosimy o pomoc!
Można jej udzielić wysyłając specjalny SMS o treści GRECJA pod nr 72052 (koszt: 2,46 z VAT) lub wykonując przelew z dopiskiem „Pożary w Grecji”.
Nr konta:

CARITAS POLSKA