Ogólnopolska pomoc dla Seniora

W odpowiedzi na rosnące zagrożenie koronawirusem Caritas uruchomiła kampanię  #PomocDlaSeniora. Na start akcji, skierowanej do osób starszych, które w obecnej sytuacji wymagają szczególnej troski i opieki, Caritas przeznaczy milion złotych.

Równolegle organizacja uruchamia zbiórkę pieniędzy, żeby stopniowo zwiększać zakres i skalę działania. Poza pomocą żywnościową, Caritas zapewni seniorom zaopatrzenie w środki higieniczne i ochronne (płyny do dezynfekcji, rękawiczki, maseczki), wsparcie wolontariuszy w czynnościach wymagających wyjścia z domu (np. w zakupie leków), a także inne formy pomocy, w zależności od potrzeb, na przykład opiekę psychologiczną.

– Bardzo liczymy na solidarność Polaków. Zawsze apelując o wsparcie dla naszych podopiecznych, spotykamy się z dużym odzewem i wierzę, że podobnie będzie teraz, kiedy sytuacja wymaga błyskawicznego działania. Zapraszamy też duże firmy. Wiemy, że w ich przypadku problemem nie są środki. Po prostu nie wiedzą, jak je przekazać, żeby dotrzeć do każdego potrzebującego. Caritas ma w tym ogromne doświadczenie – podkreśla ks. Marcin Iżycki, dyrektor Caritas Polska.

Milion złotych, a w ślad za nim kolejne środki, trafią do Caritas diecezjalnych. Ich zadaniem będzie rozpoznanie potrzeb na poziomie lokalnym, sporządzenie listy potrzebujących i dystrybucja pomocy. W kampanię włączą się nie tylko pracownicy, ale także wolontariusze Caritas. Dziś jest to 80 tysięcy osób w całej Polsce.

Od początku epidemii, Caritas w całej Polsce ruszyła z pomocą osobom wymagającym szczególnego wsparcia, czyli seniorom. W poszczególnych diecezjach były organizowane specjalne dyżury telefoniczne, nabory wolontariuszy, przygotowywanie paczek żywnościowych, bezpośrednie formy dystrybucji pomocy (dowożenie posiłków, zakupy dla seniorów, itp.).

– Doszliśmy do wniosku, że konieczne są dodatkowe środki i dlatego, wspólnie z dyrektorami Caritas diecezjalnych, podjęliśmy decyzję o ogólnopolskiej kampanii, a więc rozszerzeniu działań pomocowych i wprowadzeniu nowych form wsparcia. Milion złotych to pierwszy krok. Dziś rozpoczynamy zbiórkę, rozmawiamy z firmami, które chcą pomóc w tej trudnej sytuacji. Będziemy obserwować rozwój wydarzeń i reagować elastycznie – mówi ks. Marcin Iżycki.

Kampanię Caritas „Pomoc dla seniora” można wesprzeć

• przekazując darowiznę na stronie caritas.pl/pomocdlaseniora
  • wysyłając SMS o treści SENIOR na numer 72052 (koszt 2,46 zł)
  • wpłacając dowolną kwotę na konto 70 1020 1013 0000 0102 0002 6526 (tytuł wpłaty SENIOR)