Polacy pomogli Chorwatom

Ponad 3 mln zł zebrała Caritas Polska na rzecz poszkodowanych w grudniowym trzęsieniu ziemi w Chorwacji. Dzięki tym środkom zostaną zakupione m.in. kontenery noclegowe dla osób, które straciły dach nad głową.

Na imponującą kwotę, którą Polacy przekazali Chorwatom, złożyły się środki uruchomione przez Caritas Polska zaraz po tragedii, wpłaty na konto organizacji oraz wpływy z charytatywnych SMS-ów i ze zbiórki przeprowadzonej pod kościołami w całej Polsce po apelu abp. Stanisława Gądeckiego, przewodniczącego Konferencji Episkopatu Polski, który ogłosił niedzielę 24 stycznia „Dniem solidarności z Chorwacją”.

Jak podała chorwacka Caritas, do końca stycznia skontrolowano blisko 60 proc. budynków w rejonie dotkniętym skutkami trzęsienia ziemi, do którego doszło 29 grudnia. Na 26 tys. skontrolowanych domów 3,1 tys. wymagało rozbiórki, 5,3 tys. gruntownych napraw, a 15,8 tys. doświadczyło drobniejszych uszkodzeń. Około jednej trzeciej ludności obszaru, który ucierpiał na skutek wstrząsów, opuściło swoje domy tymczasowo lub na stałe. Dlatego do najpilniejszych potrzeb, oprócz dostarczenia poszkodowanym wsparcia rzeczowego, w tym żywności i wody, ubrań i butów, podstawowych artykułów gospodarstwa domowego, a także grzejników, mebli i materiałów budowlanych, było zapewnienie im dachu nad głową. Caritas Chorwacja dostarcza kontenery mieszkalne potrzebującym ich rodzinom w rejonie obejmującym miasta Petrinja, Sisak i Glina.

– W nich będą mogli mieszkać do czasu, aż zostaną odbudowane ich domy. Ludzie przeżyli tu katastrofę, ale chcą pozostać na rodzinnej ziemi, a my – ludzie, Kościół – musimy im w tym pomóc – wyjaśnia ks. Fabijan Svalina, dyrektor Caritas Chorwacja.

Na zakup takich właśnie tymczasowych obiektów mieszkalnych przeznaczone będą środki, które chorwackiej Caritas przekazują siostrzane organizacje z innych krajów, w tym z Polski. Przedstawiciele Caritas i chorwackiego Kościoła dziękują Polakom, którzy zaangażowali się w pomoc dla ofiar kataklizmu.

– Dzięki waszym ofiarom możemy pomóc tysiącom ludzi – podkreśla ks. Marcin Iżycki, dyrektor Caritas Polska.

– Polski i chorwacki naród są ściśle powiązane. Łączy nas papież Jan Paweł II. My go nazywamy naszym, bo czujemy, że to nasz papież i nasz święty. On jest świętym Miłosierdzia Bożego. To Miłosierdzie Boże jest obecne zwłaszcza teraz. W tych dniach wypełnia polską Caritas i dociera do nas

– tu, gdzie jest potrzebne. Z całego serca dziękuję tym wszystkim, którzy się włączyli w tę rzekę miłości – zwrócił się do polskich darczyńców ks. Bože Radoš, biskup Varaždi

poniedziałek – piątek 7.30-15.30

Program “Skrzydła”