Caritas Diecezji Zielonogórsko-Gorzowskiej we wrześniu 2020 roku zakończyła realizację Podprogramu 2019 w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020.
Pomoc żywnościową otrzymać mogły osoby/rodziny znajdujące się w najtrudniejszej sytuacji, np. dotknięte ubóstwem, sieroctwem, bezdomnością, niepełnosprawnością, długotrwałą lub ciężką chorobą i uzyskujące dochód nieprzekraczający 1 402 zł w przypadku osoby samotnie gospodarującej i 1 056 zł w przypadku osoby w rodzinie (dochód nieprzekraczający 200% kryterium dochodowego uprawniającego do korzystania z pomocy społecznej).
Osoby najbardziej potrzebujące otrzymywały artykuły warzywne i owocowe, skrobiowe, mleczne, mięsne, cukier, tłuszcze oraz dania gotowe. Były to między innymi:
1) groszek z marchewką,
2) fasola biała,
3) koncentrat pomidorowy,
4) buraczki wiórki,
5) powidła śliwkowe, sok jabłkowy
6) makaron jajeczny,
7) makaron kukurydziany bezglutenowy,
8) ryż biały,
9) kasza gryczana,
10) herbatniki maślane,
11) mleko,
12) ser podpuszczkowy dojrzewający,
13) szynka drobiowa,
15) pasztet wieprzowy,
17) filet z makreli w oleju,
18) cukier biały,
20) olej rzepakowy.
W ramach realizacji Podprogramu 2019:
· zaangażowanych było 71 Organizacje Partnerskie Lokalne;
· żywność odebrało 12521 osoby potrzebujące;
· wydano osobom potrzebującym 659 ton żywności (o łącznej wartości 3 mln zł);
· wydano osobom potrzebującym 37563 paczek żywnościowych;
· przeprowadzono w ramach działań ze środków towarzyszących 67 warsztatów dla 1407 uczestników/czek,
· przekazano 27.900 sztuk maseczek jednorazowych, 211 przyłbic oraz 58 pojemników płynu do dezynfekcji rąk i powierzchni, 56.000 rękawiczek jednorazowych dla 71 OPL
Działania towarzyszące realizowane przez Caritas prowadziły do nabycia przez uczestników/czki działań samodzielności i kompetencji w zakresie umiejętności prowadzenia gospodarstwa domowego.
Działania te były realizowane w formie szkoleń bądź warsztatów przekazujących niezbędną wiedzę i umiejętności z zakresu przygotowania posiłków, dietetyki oraz zdrowego odżywiania się, jak również sprawnego zarządzania budżetem domowym i zapobiegania marnowaniu żywności. Z uwagi na panującą pandemię COVID-19 przeprowadzono także 10 warsztatów z wykluczenia społecznego na temat środków ochrony osobistej i ochrona przed koronawirusem w dobie Cowid-19.