Podsumowanie realizacji – Podprogram 2019 w ramach POPŻ

Caritas Diecezji Zielonogórsko-Gorzowskiej we wrześniu 2020 roku zakończyła realizację Podprogramu 2019 w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020.

Pomoc żywnościową otrzymać mogły osoby/rodziny znajdujące się w najtrudniejszej sytuacji, np. dotknięte ubóstwem, sieroctwem, bezdomnością, niepełnosprawnością, długotrwałą lub ciężką chorobą i uzyskujące dochód nieprzekraczający 1 402 zł w przypadku osoby samotnie gospodarującej i 1 056 zł w przypadku osoby w rodzinie (dochód nieprzekraczający 200% kryterium dochodowego uprawniającego do korzystania z pomocy społecznej).

Osoby najbardziej potrzebujące otrzymywały artykuły warzywne i owocowe, skrobiowe, mleczne, mięsne, cukier, tłuszcze oraz dania gotowe. Były to między innymi:

1) groszek z marchewką,

2) fasola biała,

3) koncentrat pomidorowy,

4) buraczki wiórki,

5) powidła śliwkowe, sok jabłkowy

6) makaron jajeczny,

7) makaron kukurydziany bezglutenowy,

8) ryż biały,

9) kasza gryczana,

10) herbatniki maślane,

11) mleko,

12) ser podpuszczkowy dojrzewający,

13) szynka drobiowa,

15) pasztet wieprzowy,

17) filet z makreli w oleju,

18) cukier biały,

20) olej rzepakowy.

W ramach realizacji Podprogramu 2019:

· zaangażowanych było 71 Organizacje Partnerskie Lokalne;

· żywność odebrało 12521 osoby potrzebujące;

· wydano osobom potrzebującym 659 ton żywności (o łącznej wartości 3 mln zł);

· wydano osobom potrzebującym 37563 paczek żywnościowych;

· przeprowadzono w ramach działań ze środków towarzyszących 67 warsztatów dla 1407 uczestników/czek,

· przekazano 27.900 sztuk maseczek jednorazowych, 211 przyłbic oraz 58 pojemników płynu do dezynfekcji rąk i powierzchni, 56.000 rękawiczek jednorazowych dla 71 OPL

Działania towarzyszące realizowane przez Caritas prowadziły do nabycia przez uczestników/czki działań samodzielności i kompetencji w zakresie umiejętności prowadzenia gospodarstwa domowego.

Działania te były realizowane w formie szkoleń bądź warsztatów przekazujących niezbędną wiedzę i umiejętności z zakresu przygotowania posiłków, dietetyki oraz zdrowego odżywiania się, jak również sprawnego zarządzania budżetem domowym i zapobiegania marnowaniu żywności. Z uwagi na panującą pandemię COVID-19 przeprowadzono także 10 warsztatów z wykluczenia społecznego na temat środków ochrony osobistej i ochrona przed koronawirusem w dobie Cowid-19.

powrót do listy

Wspierają nas

Kontakt

Caritas Diecezji
Zielonogórsko-Gorzowskiej

ul. Bema 32-34,
65-170 Zielona Góra

Godziny pracy biura:
poniedziałek – piątek 7.30-15.30

e-mail: zielonagora@caritas.pl

NIP 929-13-33-282
Regon 210009263
KRS 0000226818

Pomoc

CHCĘ POMÓC
tel. 600 986 494
e-mail: wolontariat.zg@caritas.pl

POTRZEBUJĘ POMOCY
tel. 535 44 25 44
e-mail: zielonagora@caritas.pl

WOLONTARIAT
tel. 600 986 494
e-mail: wolontariat.zg@caritas.pl

Nr kont

PKO BP S.A. I O. Zielona Góra
07 1020 5402 0000 0702 0020 5716

Santander Bank II O. Zielona Góra
08 1090 1636 0000 0001 0345 8964

Program “Skrzydła”
Santander
65 1090 1636 0000 0001 0254 1773

Fundusz Klęskowy (Wpłaty na kataklizmy tj. trzęsienia ziemi, powodzie, pożary itp.)
Santander
15 1090 1636 0000 0001 1433 0695

Konto dla darczyńców indywidualnych i firm
Santander
86 1090 1636 0000 0001 0345 9015

Wpłaty w ramach Wakacyjnej Akcji Caritas
Santander
81 1090 1636 0000 0001 0345 9008