Podsumowanie realizacji – Podprogram 2018
Caritas Diecezji Zielonogórsko-Gorzowskiej w czerwcu 2019 roku zakończyła realizację Podprogramu 2018 w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020.
Pomoc żywnościową otrzymać mogły osoby/rodziny znajdujące się w najtrudniejszej sytuacji, np. dotknięte ubóstwem, sieroctwem, bezdomnością, niepełnosprawnością, długotrwałą lub ciężką chorobą i uzyskujące dochód nieprzekraczający 1 402 zł w przypadku osoby samotnie gospodarującej i 1 056 zł w przypadku osoby w rodzinie (dochód nieprzekraczający 200% kryterium dochodowego uprawniającego do korzystania z pomocy społecznej).
Osoby najbardziej potrzebujące otrzymywały artykuły warzywne i owocowe, skrobiowe, mleczne, mięsne, cukier, tłuszcze oraz dania gotowe. Były to między innymi:
1) groszek z marchewką,
2) fasola biała,
3) koncentrat pomidorowy,
4) buraczki wiórki,
5) powidła śliwkowe,
6) makaron jajeczny,
7) makaron kukurydziany bezglutenowy,
8) ryż biały,
9) kasza gryczana,
10) herbatniki maślane,
11) mleko,
12) ser podpuszczkowy dojrzewający,
13) szynka drobiowa,
14) szynka wieprzowa mielona,
15) pasztet wieprzowy,
16) kabanosy wieprzowe,
17) filet z makreli w oleju,
18) cukier biały,
19) miód nektarowy wielokwiatowy,
20) olej rzepakowy,
21) gołąbki w sosie pomidorowym.
W ramach realizacji Podprogramu 2018:
- zaangażowanych było 74 Organizacje Partnerskie Lokalne;
- żywność odebrało 12984 osoby potrzebujące;
- wydano osobom potrzebującym 642,602 ton żywności;
- wydano osobom potrzebującym 86276 paczek żywnościowych;
- przeprowadzono w ramach działań ze środków towarzyszących 67 warsztatów dla 1675 uczestników/czek.
Działania towarzyszące realizowane przez Caritas prowadziły do nabycia przez uczestników/czki działań samodzielności i kompetencji w zakresie umiejętności prowadzenia gospodarstwa domowego.
Działania te były realizowane w formie szkoleń bądź warsztatów przekazujących niezbędną wiedzę i umiejętności z zakresu przygotowania posiłków, dietetyki oraz zdrowego odżywiania się, jak również sprawnego zarządzania budżetem domowym i zapobiegania marnowaniu żywności.
