Młodzi dla Rzeczypospolitej

Młodzi dla Rzeczypospolitej” to projekt edukacyjny, którego celem jest popularyzacja wiedzy wśród uczniów na temat sylwetek najważniejszych osób, które przyczyniły się do odzyskania niepodległości Polski oraz działały na rzecz odrodzonego Państwa Polskiego.

Uczestnikami projektu jest lubuska młodzież należąca do Szkolnych Kół Caritas, podopieczni Parafialnych Zespołów Caritas oraz wolontariusze.

Młodzież często ma znikomą wiedzę na temat najnowszej historii Polski, a jej znajomość jest ważna w kontekście budowania wzorców i postaw patriotycznych. Wierzymy, że najmłodsze pokolenia chcą poznawać najnowszą historię naszej ojczyzny i należy dawać im jak najwięcej okazji, by mogły poznać ją w sposób ciekawy, inspirujący do jej dalszego poznawania w okresie dorosłości.

Głównym założeniem projektu „Młodzi dla Rzeczypospolitej” jest zainteresowanie dzieci i młodzieży szczególnie ważnym okresem polskiej historii, jakim było odzyskaniem niepodległości w 1918 roku, powrót do Ojczyzny Ziem Odzyskanych itp.

W ramach projektu w okresie wakacyjnym odbyły się dwa obozy o tematyce historyczno-patriotycznej: rowerowy (Lubniewice) oraz górski (Kudowa Zdrój).

Po powrocie z obozów, już w okresie roku szkolnego, w m-cu wrześniu odbywają się indywidualne zadania dla uczestników do wykonania we współpracy z rodzicami lub dziadkami co zapewni poprawę integracji międzypokoleniowe, a także zadania poobozowe – na forum klasy, grupy rówieśniczej itp. Problematyka historyczna, do której odnoszą się zadania, związana jest z okresem odzyskania przez Polskę niepodległości, ale również z latami poprzedzającymi, co pozwoli zrozumieć kontekst, związki przyczynowo­-skutkowe, których końcowym efektem było odzyskanie niepodległości przez Polskę.

Realizacja projektu odbywa się w ramach Programu

„100 projektów na 100-lecie Odzyskania Niepodległości Polski” współfinansowanego ze środków

Caritas Polska we współpracy z Jeronimo Martins Biedronka

poniedziałek – piątek 7.30-15.30