Witaj na stronie Cartiras diecezji zielonogósko-gorzowskiej   Click to listen highlighted text! Witaj na stronie Cartiras diecezji zielonogósko-gorzowskiej

Magazyn Pomocy Rzeczowej i Żywnościowej w Nowej Soli zakończył działalność

W dniu wczorajszym Dyrektor naszej Caritas ks. Stanisław Podfigórny podziękował wolontariuszom z Nowej Soli, którzy ponad 30 lat prowadzili Magazyn Pomocy Rzeczowej i Żywnościowej oraz Wypożyczalnię Sprzętu Rehabilitacyjnego.

Magazyn w Nowej Soli powstał 30 lat temu  z inicjatywy ówczesnego Dyrektora Caritas ks. Zygmunta Zimnawoda. Był placówką, która niosła pomoc wszystkim ubogim z Nowej Soli oraz przyległych miejscowości.   Ze względu na zły stan techniczny budynku, na prośbę  Miasta Nowa Sól, które jest właścicielem obiektu, zakończyliśmy działalność w tym miejscu.

Celem funkcjonowania Magazynu Pomocy Żywnościowej i Rzeczowej Caritas w Nowej Soli było  pozyskiwanie i prawidłowe przechowywanie pozyskanych darowizn żywnościowych i rzeczowych, a następnie ich przekazywanie dla osób potrzebujących. Zdecydowana większość pozyskanych rzeczy przekazywana była potrzebującym za pośrednictwem Parafialnych Zespołów Caritas (żywność, odzież i sprzęty rtv i agd, meble). Również osoby indywidualne z Nowej Soli i okolic korzystały bezpośrednio z pomocy Magazynu.

Na początku działalności zadaniem Magazynu była  także koordynacja programu żywnościowego FEAD dla Parafialnych Zespołów Caritas z Nowej Soli i okolicznych parafii.

W Magazynie znajdowała się również wypożyczalnia sprzętu rehabilitacyjnego. Z jej usług korzystały  osoby niepełnosprawne z lekarskim wskazaniem do stosowania odpowiedniego sprzętu, rodziny mające pod swoją opiekę osoby przewlekle chore, podopieczni Caritas z terenu całej Nowej Soli oraz przyległych miejscowości.

Jeszcze raz serdecznie dziękujemy wolontariuszom, którzy przez wiele lat pełnili posługę miłosierdzia pomagając osobom chorym, ubogim i bezdomnym. Dziękujemy za codzienny trud niesienia pomocy drugiemu człowiekowi, za każde dobro które uczyniliście!

Wszystkie osoby, które do tej pory korzystały z pomocy Magazynu zapraszamy do kontaktu z Parafialnymi Zespołami Caritas parafii na terenie których mieszkają.

Zapraszamy również do korzystania z wypożyczalni sprzętu rehabilitacyjnego,  która znajduje się  w Zielonej Górze przy ul. Dworcowej 21 ( budynek magazynu Caritas), tel. 600 991 893.

poniedziałek – piątek 7.00-15.00

Deklaracja dostępności

Program „Skrzydła”

Rachunek bankowy do przelewów zagranicznych

SWIFT  CODE   BPKOPLPW 07 1020 5402 0000 0702 0020 5716

IBAN    PL 07 1020 5402 0000 0702 0020 5716

Skip to content Click to listen highlighted text!