Lubuski Tydzień Seniora

Od 8 do 13 października br. na terenie województwa lubuskiego obchodzony jest XX Lubuski Tydzień Seniora pod honorowym patronatem Elżbiety Polak Marszałek Województwa Lubuskiego.
Caritas naszej diecezji od lat prowadzi Diecezjalną Sieć Klubów Seniora „Aktywna Jesień”, która zrzesza kilkanaście klubów seniora na terenie całej diecezji zielonogórsko-gorzowskiej. W klubach działa ponad 500 osób w wieku senioralnym zarówno w dużych miastach (Zielona Góra, Gorzów Wlkp.) jak i w mniejszych miejscowościach (np. Maszewo, Tuplice, Ogardy). Odbywają się także zajęcia międzypokoleniowe.
Aktualnie kluby otrzymują wsparcie w ramach Programu Rządowego ASOS, w ramach którego m.in. prowadzone są zajęcia z różnego rodzaju specjalistami; organizowane są wyjazdy integracyjne oraz wyjścia do kina czy do teatru.
Ponadto część seniorów objęta wsparciem Klubów Seniora korzysta także z programu „Na codzienne zakupy”, który finansowany jest ze środków Jeronimo Martins Biedronka we współpracy z Caritas Polska.
Na stronie internetowej Regionalnego Ośrodka Polityki Społecznej oraz Urzędu Marszałkowskiego Województwa Lubuskiego zostanie opublikowany program lokalnych działań organizowanych przez jednostki samorządu terytorialnego oraz organizacje pozarządowe w ramach obchodów XX Lubuskiego Tygodnia Seniora.
Zapraszamy seniorów do zapoznania się z ofertą samorządów w zakresie obchodów Tygodnia Seniora w swojej okolicy. Jesteście ważną częścią swoich środowisk i społeczności lokalnych!

poniedziałek – piątek 7.30-15.30

Program “Skrzydła”