Kromka Chleba Caritas i I Niedziela Św. Franciszka

22 września w Jaczowie świętowaliśmy pierwszą diecezjalną Niedzielę Świętego Franciszka oraz Kromkę Chleba dla sąsiada.

Organizatorem wydarzenia była Caritas diecezjalna razem z Parafialnym Zespołem Caritas z Jaczowa. Wspólne świętowanie rozpoczęliśmy uroczystą mszą świętą pod przewodnictwem Księdza Biskupa Tadeusza Lityńskiego, a bezpośrednio po mszy rozpoczął się eko-piknik Caritas. Pyszna zupa dyniowa i wegetariańskie leczo, własnoręcznie pieczone podpłomyki, chleb, miody z miejscowej pasieki, pachnące zioła i herbaty z nich, a także świeżo wyciskane soki i koktajle to tylko część atrakcji. Hitem pikniku okazały się eko-torby z wizerunkiem świętego Franciszka wykonane przez miejscowe panie z materiałów z odzysku ( starych obrusów, poszewek, zasłon).
Można było również zbudować własnymi rękoma hotel dla owadów, zobaczyć jak odnawia się stare meble uratowane przed zniszczeniem i wyrzuceniem, porozmawiać z dietetyczką czy zmierzyć sobie ciśnienie oraz porozmawiać o eko-kosmetykach. Towarzyszyły nam również przepiękne zdjęcia przyrody, które można było wylicytować i zabrać ze sobą, ponieważ w duchu solidarności z najuboższymi, akcentując Kromkę Chleba, prowadziliśmy akcję charytatywną na rzecz schroniska Caritas dla bezdomnych w Żukowicach.
Dzieci przygotowały eko-piosenkę, zapraszały do tworzenia łańcucha dobrych praktyk, a te które wzięły udział w szkolnym konkursie na temat “Moja ziemia, moja przyszłość” dostały pamiątkowe dyplomy i upominki. Na wszystkie dzieci czekała też specjalna sterfa eko-zabaw.  Razem z nami we mszy św. i eko-pikniku Caritas uczestniczyli nasi bracia mniejsi – zwierzęta domowe: koty, psy, świnki morskie, a nawet rybki. Gościem specjalnym był też franciszkanin o. Cordian Szwarc OFM, który przed mszą zrobił krótkie wprowadzenie związane z encykliką Laudato si’.
Całości towarzyszyła zielona muzyka miejscowego zespołu.  Obchody Niedzieli Świętego Franciszka związane były z programem Caritas Polska i NFOŚiGE dotyczącym ekologii integralnej encykliki Laudato si’ w działaniu wspólnot Caritas i społeczności lokalnych, w którym to programie bierze udział również nasza diecezja.

Podstawą nawrócenie ekologicznego jest dbałość o relacje, wzajemna miłość i troska.  Troską obejmuję człowieka obok mnie i ziemię, po której kroczymy oboje ku Ojcu.

Stąd połączyliśmy w naszej diecezji obchody Kromki Chleba z Niedzielą św. Franciszka – motywując do nawrócenia ekologicznego i życia w prostocie i zgodzie ze sobą, Bogiem, drugim człowiekiem i światem.

poniedziałek – piątek 7.30-15.30

Program “Skrzydła”