Witaj na stronie Cartiras diecezji zielonogósko-gorzowskiej   Click to listen highlighted text! Witaj na stronie Cartiras diecezji zielonogósko-gorzowskiej

GAZ-SYSTEM i Caritas wsparły 1600 seniorów – #PomocDlaSeniora

GAZ-SYSTEM i Caritas wsparły 1600 seniorów

#PomocDlaSeniora

Operator Gazociągów Przesyłowych GAZ-SYSTEM S.A. i Caritas Polska od połowy maja br. wspólnie realizowały projekt polegający na pomocy seniorom.  GAZ-SYSTEM przeznaczył na ten cel ponad pół miliona złotych. Program był prowadzony w 64 gminach, zlokalizowanych w 10 województwach.

Programy wsparcia społecznego, realizowane przez spółkę, takie jak „GAZ-SYSTEM dla Seniora”, dotyczą najbardziej potrzebujących i poszkodowanych przez los. W tym roku po raz pierwszy działania swoje skierowaliśmy do osób starszych, które były tak mocno narażone na skutki pandemii koronawirusa. Cieszymy się, że dzięki współpracy z Caritas Polska mogliśmy do nich dotrzeć z pomocą – powiedział Tomasz Stępień, prezes GAZ-SYSTEM.

Wsparcie ze strony GAZ-SYSTEM pozwoliło choć na chwilę zapomnieć o trudach codzienności, z jakimi przychodzi zmagać się osobom starszym czy chorym. Projekt jest godny kontynuacji i rozwijania – zapewnił ks. dr Marcin Iżycki, dyrektor Caritas Polska.

Wsparcie skierowane było do osób w wieku 60 plus, zagrożonych wykluczeniem społecznym z powodu ubóstwa, braku samodzielności lub niepełnosprawności. Pomoc świadczona była na terenie gmin, w których GAZ-SYSTEM eksploatuje istniejącą sieć gazową i realizuje inwestycje. Dystrybucja posiłków i paczek była prowadzona za pośrednictwem diecezjalnych Caritas i poprzez parafie. W projekcie wzięły udział diecezjalne Caritas z Gdańska, Przemyśla, Szczecina, Opola, Sosnowca, Torunia, Zielonej Góry, Ełku, Łomży, a także Caritas Polska, która realizowała projekt w Warszawie.

800 seniorów otrzymało Paczki Życia, zawierające m.in.: bony zakupowe Sodexo o wartości 100 zł, Kopertę Życia Caritas (w której można przechowywać informacje potrzebne ratownikom medycznym), maseczkę bawełnianą i maseczki jednorazowe oraz żel antywirusowy do dezynfekcji rąk.

Kolejnych 800 seniorów przez 3 miesiące otrzymywało ciepłe posiłki (dostarczane do domu dwa razy w tygodniu) oraz dostały Kopertę Życia, żel antywirusowy do dezynfekcji rąk i maseczki jednorazowe.

poniedziałek – piątek 7.00-15.00

Deklaracja dostępności

Program „Skrzydła”

Rachunek bankowy do przelewów zagranicznych

SWIFT  CODE   BPKOPLPW 07 1020 5402 0000 0702 0020 5716

IBAN    PL 07 1020 5402 0000 0702 0020 5716

Skip to content Click to listen highlighted text!