Witaj na stronie Cartiras diecezji zielonogósko-gorzowskiej   Click to listen highlighted text! Witaj na stronie Cartiras diecezji zielonogósko-gorzowskiej

Dzień Dobra w Caritas Diecezji Zielonogórsko-Gorzowskiej

Przypadająca 24 kwietnia Niedziela Miłosierdzia Bożego to święto patronalne Caritas. W tym roku będzie obchodzona jako Dzień Dobra.

Organizowane w tym dniu pikniki, warsztaty, pokazy, biegi i koncerty, będą okazją, aby pokazać, jak dużo dobra dzięki wolontariuszom Caritas wydarza się na co dzień. Wojna w Ukrainie nadała przygotowaniom do tego święta nowy kontekst. Przeprowadzone w Dniu Dobra kwesty pomogą m.in. w utrzymaniu placówek dających schronienie uchodźcom. Dzień Dobra pomoże zapewnić dom tym, którzy go potrzebują, będziemy wspierać MIEJSCA, KTÓRE SĄ DOMEM, czyli te placówki Caritas, które zajmują się opieką nad dziećmi i rodzinami. Ze względu na dramatyczną sytuację na Ukrainie i wielką liczbę uchodźców, którą przyjęliśmy pod swój dach, wesprzemy także miejsca, które stały się dla nich domem. Wiele z wydarzeń Dnia Dobra będzie miało charakter integracji z naszymi gośćmi z Ukrainy. Chcemy się z nimi jak najlepiej poznać i zaprzyjaźnić, by mogli się u nas poczuć rzeczywiście jak w domu.

Nasza diecezjalna Caritas włącza się w ogólnopolskie obchody Dnia Dobra we  współpracy z Urzędem Miasta Zielona Góra, Stowarzyszeniem Warto jest Pomagać, Lubuskim Oddziałem Okręgowym Polskiego Czerwonego Krzyża, Polskim Komitetem Pomocy Społecznej oraz Oddolnej pomocy dla Ukrainy od Dolnej 6 w Zielonej Górze.

Przy organizacji  pomogą nam wolontariusze z Szkolnych Kół Caritas wraz ze swoimi opiekunami. Oraz wolontariusze wyżej wymienionych organizacji.

Już dzisiaj bardzo serdecznie  dziękujemy za przyjęcie zaproszenia oraz pomoc w organizacji Dnia Dobra!

Wydarzeniem centralnym w naszej diecezji będzie uroczysta Msza Św. w Kościele Matki Bożej Częstochowskiej w Zielonej Górze, podczas której będziemy modlić się o pokój w Ukrainie oraz za wszystkie ofiary wojny. Po Mszy Św. na placu między kościołem a  filharmonią odbędzie się event charytatywno – społeczny. Chcemy aby w tym dniu nastąpiła integracja mieszkańców w uchodźcami wojennymi z Ukrainy, których bardzo serdecznie zapraszamy do wzięcia udziału w  wydarzeniu. Jest to dzień Świąt Wielkanocnych dla mieszkańców Ukrainy, chcemy by w tym dniu nie czuli się sami, aby ten świąteczny czas przeżyć wspólnie razem.

Plan Dnia Dobra:

9:30 – Msza Św. – Kościół Matki Bożej Częstochowskiej w Zielonej Górze

11:00-13:30 – Dzień Dobra –  Event charytatywno – społeczny/ spotkanie wielkanocne z udziałem uchodźców wojennych z Ukrainy

13:30 – Koronka do Miłosierdzia Bożego

14:00 – Zakończenie

Serdecznie zapraszamy do udziału w wydarzeniu!!!!

„Nasz dom” – Dzień Dobra Caritas oficjalny teledysk promujący wydarzenie

poniedziałek – piątek 7.00-15.00

Deklaracja dostępności

Program „Skrzydła”

Rachunek bankowy do przelewów zagranicznych

SWIFT  CODE   BPKOPLPW 07 1020 5402 0000 0702 0020 5716

IBAN    PL 07 1020 5402 0000 0702 0020 5716

Skip to content Click to listen highlighted text!