Diecezjalny Dzień Skupienia Caritas oraz Dzień Św. Franciszka już za nami 🙂
Wspólnota Caritas Diecezji Zielonogórsko-Gorzowskiej przeżyła wspólnie kolejny Diecezjalny Dzień Skupienia. W tym roku również przeżywaliśmy Dzień Św. Franciszka. Wydarzenie odbyło się w sobotę 1 października na terenie Sanktuarium Matki Bożej Jutrzenki Nadziei w Grodowcu.
Obecnych było blisko 200 wolontariuszy z 50 Parafialnych Zespołów Caritas.
Nasze spotkanie rozpoczęło się od wspólnego poczęstunku – były to domowe, pyszne ciasta przygotowane przez wolontariuszy Parafialnych Zespołów Caritas z naszej diecezji.
Po wspólnej modlitwie różańcowej, odbyła się Msza Święta, której przewodniczył ks. Piotr Matus proboszcz parafii w Jaczowie w koncelebrze z ks. Stanisławem Podfigórnym- Dyrektorem Caritas Diecezji Zielonogórsko-Gorzowskiej, ks. Radosławem Horbatowskim – Kustoszem Sanktuarium w Grodowcu.
W kierowanym do nas Słowie podczas Eucharystii, ks. Piotr Matus odniósł się do Księgi Hioba, porównując wolontariuszy Parafialnych Zespołów Caritas do jego oblicza. „Hiob jest to osoba bardzo nam bliska. Człowiek, który przejdzie próbę cierpienia jest predysponowany do tego aby nieść pomoc potrzebującym”. Po zakończeniu Eucharystii odbyła się konferencja, na której Hubert Kasprzak pracownik Caritas Polska przybliżył nam działania wolontariuszy i pracowników Caritas na wschodniej granicy Polski po rozpoczęciu wojny na Ukrainie. Ks. Matus nawiązując do Dnia Św. Franciszka przybliżył nam pojęcie ekologii integralnej, która odnosi się nie tylko do wzajemnych relacji między organizmami żywymi i środowiskiem nieożywionym, ale także do warunków życia ludzi i szans przetrwania społeczeństw.
Następnie, wszyscy obecni zostali zaproszeni na posiłek, który przygotowali wolontariusze Parafialnego Zespołu Caritas w Jaczowie oraz pracownicy diecezjalnej Caritas. W związku z tym, że obchodziliśmy równocześnie Dzień Św. Franciszka poczęstunek był ekologiczny. PZC Jaczów częstowało zupą dyniowa, wypiekaną na miejscu pyszną pizzą oraz naparem z owoców czarnego bzu. Caritas diecezjalna natomiast przygotowała wegetariańskie leczo. Oprócz posiłku, odbyła się degustacja lokalnych serów, były miody, stoisko PZC Jaczów Spiżarnia Św. Hildegardy oraz stoisko Spiżarnia Żukowice ze Schroniska dla bezdomnych mężczyzn w Żukowicach z własnoręcznie przygotowanymi przetworami.
W dalszej części programu odbyło się spotkanie z pracownikami diecezjalnej Caritas, na którym omówione zostały wszystkie najważniejsze tematy i czekające nas w najbliższym czasie wydarzenia diecezjalne. Ks. Dyrektor podziękował wszystkim za ich ofiarną posługę wobec potrzebujących w parafiach.
Dziękujemy:
ks. Radosławowi Horbatowskiemu – Kustoszowi Sanktuarium w Grodowcu , za gościnność, serdeczność i wielką życzliwość.
Dziękujemy wszystkim obecnym wolontariuszom Caritas posługującym przez cały rok w swoich parafiach na rzecz najbardziej potrzebujących- Wasza praca jest bezcenna i bardzo potrzebna.
Do zobaczenia za rok!
