Witaj na stronie Cartiras diecezji zielonogósko-gorzowskiej   Click to listen highlighted text! Witaj na stronie Cartiras diecezji zielonogósko-gorzowskiej

Diecezjalny Dzień Skupienia Caritas 2021 już za nami

Wspólnota Caritas Diecezji Zielonogórsko-Gorzowskiej przeżyła wspólnie kolejny Diecezjalny Dzień Skupienia. Odbył się on w sobotę 7 sierpnia  na terenie Sanktuarium Matki Bożej Wychowawczyni Powołań Kapłańskich w Paradyżu. Obecnych było blisko 160 wolontariuszy z 46 Parafialnych Zespołów Caritas.

Nasze spotkanie rozpoczęło się od wspólnego poczęstunku – były to domowe, pyszne ciasta przygotowane przez wolontariuszy Parafialnych Zespołów Caritas z naszej diecezji.

Po wspólnej modlitwie różańcowej, odbyła się Msza Święta, której przewodniczył bp. Tadeusz Lityński w  koncelebrze  z ks. Stanisławem Podfigórnym- Dyrektorem Caritas Diecezji Zielonogórsko-Gorzowskiej, ks. Zygmuntem Zimnawoda Proboszczem parafii pw. Św. Alberta w Zielonej Górze oraz ks. Dariuszem Mazurkiewiczem – Kustoszem Sanktuarium w Paradyżu.

W kierowanym do nas Słowie podczas Eucharystii, ks. Biskup podziękował wolontariuszom  Parafialnych Zespołów Caritas za nieustanny dyżur w dobie pandemii, za służbę wobec osób potrzebujących wsparcia, za to że pomimo zagrożenia jakie niesie pandemia koronawirusa wolontariusze PZC nie zamknęli się na drugiego człowieka  w potrzebie. Ks. Biskup odniósł się do słów Księgi Powtórzonego Prawa: „Słuchaj, Izraelu, Pan jest naszym Bogiem – Panem Jedynym”. Jesteśmy zaproszeni do tego aby słuchać i słyszeć to do czego zaprasza nas Bóg.  Biskup podkreślał , że mamy być Kościołem który słucha. Nasza Caritas ma być przepełniona słuchaniem drugiego człowieka, który jest zarówno w potrzebie materialnej  i duchowej.

W dalszej części ks. Biskup przywołał rekolekcje, które w roku 1924 przeżywał przed święceniami kapłańskimi Kardynał Stefan Wyszyński.

Podczas tych rekolekcji Kardynał zdefiniował 10 punktów i był im wierny przez całe życie.

Timete Deum

1. Mów mało – żyj bez hałasu – cisza.
  2. Czyń wiele, lecz bez gorączki, spokojnie.
  3. Pracuj systematycznie.
  4. Unikaj marzycielstwa – nie myśl o przyszłości, to rzecz Boga.
  5. Nie trać czasu, gdyż on do ciebie nie należy; życie jest celowe, a więc i każda w nim chwila.
  6. We wszystkim wzbudzaj dobrą intencję.
  7. Módl się często wśród pracy – sine me nihil facere [beze Mnie nic nie możecie uczynić].
  8. Szanuj każdego, gdyż jesteś odeń gorszy: Bóg pysznym się sprzeciwia.
  9. Omni custodia custodi cor tuum quia ex ipso vita procedit [Wszelką mocą strzeż swego serca, ponieważ z niego wypływa życie].
  10. Misericordias Dei in aeternum cantabo [Miłosierdzie Boże na wieki wyśpiewywał będę].

Ks. Biskup prosił, aby te słowa pobudziły nas do postanowień,  by nasza posługa Caritas była jeszcze bardziej nakierowana  na  dobro drugiego człowieka  i na chwałę Boga.

Po zakończeniu Eucharystii, wszyscy obecni zostali zaproszeni na posiłek. Następnie odbyło się spotkanie z pracownikami diecezjalnej Caritas, na którym omówione zostały wszystkie najważniejsze tematy i czekające nas w najbliższym czasie wydarzenia diecezjalne. Ks. Dyrektor podziękował wszystkim za ich ofiarną posługę wobec potrzebujących w parafiach, za to że są pogotowiem ratunkowym dla wszystkich, którzy potrzebują pomocy.

Dziękujemy:

ks. Dariuszowi Mazurkiewiczowi – Kustoszowi Sanktuarium w Paradyżu , za gościnność, serdeczność i wielką życzliwość.

Dziękujemy wszystkim obecnym w Paradyżu wolontariuszom Caritas posługującym przez cały rok w swoich parafiach na rzecz najbardziej potrzebujących- Wasza praca jest bezcenna i bardzo potrzebna.

Do zobaczenia za rok!

poniedziałek – piątek 7.00-15.00

Deklaracja dostępności

Program „Skrzydła”

Rachunek bankowy do przelewów zagranicznych

SWIFT  CODE   BPKOPLPW 07 1020 5402 0000 0702 0020 5716

IBAN    PL 07 1020 5402 0000 0702 0020 5716

Skip to content Click to listen highlighted text!