Caritas Polska i PAH razem dla Jemenu

Tysiące osób uciekło z Jemenu przed śmiercią i głodem do sąsiedniego Dżibuti. Sytuacja jest na tyle krytyczna, że największe polskie organizacje pomocowe – Caritas Polska i PAH zdecydowały się pomóc uchodźcom.

Jednym z największych problemów jest brak opieki medycznej. Środki finansowe przeznaczone przez Caritas Polska oraz Polską Akcję Humanitarną zostaną wykorzystane na doposażenie i utrzymanie lokalnej kliniki, która dla wielu ludzi jest jedyną szansą na kontakt z lekarzem. Niestety w placówce brakuje podstawowego sprzętu medycznego. W wyniku udzielonego wsparcia, w pierwszej kolejności zakupiony zostanie sprzęt laboratoryjny umożliwiający wykonanie podstawowych analiz. Organizacje przeznaczą także część funduszy na doszkolenie lokalnego personelu medycznego. Przeprowadzone zostaną również szkolenia skierowane do uchodźców z zakresu profilaktyki chorób takich jak cholera, malaria, błonnica czy denga.

Tocząca się od końca 2014 roku wojna w Jemenie oraz blokada granic sprawiła, że wielu ludzi zdecydowało się uciec do oddalonego o 30 km drogą morską Dżibuti.

Apelujemy o solidarność i pomoc ofiarom tego olbrzymiego kryzysu wysyłając SMS na numer 72052 o treści JEMEN (koszt 2,46 zł z VAT), a także za pomocą przelewu na konto 77 1160 2202 0000 0000 3436 4384 z dopiskiem JEMEN.

poniedziałek – piątek 7.30-15.30

Program “Skrzydła”