Caritas Diecezji Zielonogórsko-Gorzowskiej realizuje przedsięwzięcie w formie dotacji ze środków Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w ramach programu priorytetowego nr 2.1.1 „Racjonalna gospodarka odpadami Część 1) Selektywne zbieranie i zapobieganie powstawaniu odpadów”.
Planowane do realizacji przedsięwzięcie zakłada budowę magazynu artykułów żywnościowych służącego do czasowego przechowywania pożywienia w warunkach zapobiegających szybkiemu psuciu się produktów spożywczych i marnotrawieniu żywności.
Celem rzeczowym przedsięwzięcia jest powołanie do funkcjonowania magazynu żywności umożliwiającego usprawnienie procesów logistycznych oraz istotny rozwój infrastruktury przyczyniający się do zmniejszenia skali powstawania odpadów.
Wnioskodawca przyjął następujące cele do zrealizowania w ramach przedsięwzięcia:
– spadek masy artykułów niespożytych oraz masy odpadów spowodowanych psuciem się artykułów żywnościowych i systemem logistycznym niedostosowanym do zidentyfikowanych potrzeb (popytu i podaży);
– wzrost masy pozyskanej żywności;
– wzrost liczby instytucji, z którymi będzie prowadzona stała współpraca w zakresie pozyskania i dystrybucji artykułów żywnościowych;
– utrzymanie trwałości przedsięwzięcia przez okres co najmniej 5 lat od zakończenia jego rzeczowej realizacji.
