Wielkanocna Akcja Caritas 2021

Rozpoczynamy po raz kolejny Wielkanocną Akcję Caritas w ramach której rozprowadzać będziemy świece. Podobnie jak w latach ubiegłych mają one kształt świecy ozdobnej na stół wielkanocny. Bardzo dziękujemy za dotychczasową współpracę i życzliwość bo dzięki wspólnej akcji m.in. pomogliśmy dzieciom w Rwandzie, którymi na co dzień opiekują się Siostry Zakonne ze Zgromadzenia Sióstr od Aniołów oraz seniorom w zakupie lekarstw i żywności.

W tym roku planujemy aby część ofiar z dystrybucji świec przeznaczona została na remont i doposażenie Schroniska Aktywizującego z usługami opiekuńczymi dla bezdomnych mężczyzn w Żukowicach, które od stycznia tego roku jest nasza placówką oraz tradycyjnie już w naszej diecezji dla seniorów, którzy potrzebują wsparcia.

Świece będą do nabycia we wszystkich kościołach na terenie naszej diecezji oraz w Księgarniach Św. Antoniego od niedzieli 7 marca. Ofiara za świecę to 15 zł.

Informacje dotyczące Akcji dla Parafialnych Zespołów Caritas:

W większości parafii po ubiegłorocznej Akcji część świec została w parafiach (w tym roku dostarczamy brakujące ilości) . Z tych ilości oraz z dobranych świec od Ks. Dziekana (nie wszystkie parafie) należy się rozliczyć do 15 maja 2021r.

Przy odbiorze świec od Ks. Dziekanów, prosimy zwrócić uwagę na odebranie właściwej ilości świec zgodnej z wykazem oraz sprawdzenie z jakiej ogólnej ilości parafia ma się rozliczyć (uwzględniając świece ubiegłoroczne).

Prosimy również o terminowe rozliczenie Akcji. Wpłaty można dokonać na konto bankowe (poniżej) oraz w kasach Caritas w Zielonej Górze i Gorzowie Wlkp.

Dostawa świec do 5 marca do ks. Dziekanów (kurierzy będą kontaktować się telefonicznie przed dostawą).

Ofiara za świecę to 15 zł. Rozliczenie 14 zł do Caritas Diecezjalnej, 1 zł do Caritas Parafialnej.

O wszelkich zmianach, zarówno w obrębie dekanatu, jak i poza nim, prosimy informować koordynatora akcji.

Koordynator akcji: Sylwia Grzyb, tel. 600 990 394; sgrzyb@caritas.pl

poniedziałek – piątek 7.30-15.30