PIT

Zachęcamy by 1% podatku przekazywać na naszą Caritas, warto, by te fundusze zostały na terenie naszej diecezji i wspierały codzienne działania Caritas Diecezjalnej przez cały rok na rzecz osób najbardziej potrzebujących.

Rozlicz PIT i podaruj 1%
kliknij:

W znacznym stopniu pieniądze zebrane przez naszą Caritas w ramach akcji 1% podatku-100% serca to współfinansowanie pomocy przekazywanej mieszkańcom naszej diecezji, za wiedzą i zgodą Księdza Proboszcza i Parafialnego Zespołu Caritas.

Wg dokumentu wydanego przez Ministerstwo Finansów na dzień 16.09.2020:

· 8743– liczba OPP

· 906 995 835,37 mln zł- zebrane środki

· Na liście utworzonej według zebranych kwot przez OPP w Polsce za rok 2019 jesteśmy na 157 miejscu.

Na co przeznaczyliśmy 1% za 2019 rok:

· Indywidualna pomoc dzieciom i dorosłym w leczeniu i rehabilitacji 488 375,65 zł

(138 subkont)

· Działalność stołówki dla bezdomnych i ubogich w Zielonej Górze 16 806,96 zł

· Działalność magazynów Caritas w Zielonej Górze i Gorzowie Wlkp. (tzw. rzeczowa i żywnościowa pomoc społeczna) 54 749,29 zł

· Wsparcie promocji i organizacji wolontariatu 8 816,78 zł

· Działalność placówek wsparcia dziennego Caritas dla dzieci i młodzieży (tzw. działalność na rzecz oświaty i wychowania) 6 857,34 zł

· Działalność łaźni i ogrzewalni dla bezdomnych w Zielonej Górze 17 113,79 zł

· Zakup plecaków w ramach akcji „Z śmiechem do szkoły” 5442,75 zł

· Pomoc najuboższym i samotnym seniorom 5 465,09 zł

· Utrzymanie schroniska aktywizującego dla bezdomnych mężczyzn w Zielonej Górze 18 659,75 zł

· Remont i dostosowanie schroniska dla bezdomnych mężczyzn w Żukowicach 12 134,36 zł

· Badanie bilansu 6 911 zł

· Promocja akcji 1% podatku-100% serca w 2020 roku 15 718,10 zł

ŁĄCZNIE: 657 050,86 zł

Dziękujemy wszystkim za przekazanie  1% z podatku dochodowego od osób fizycznych na dzieła prowadzone przez Caritas Diecezji Zielonogórsko-Gorzowskiej

PIT-28 umożliwia rozliczenie przychodów objętych ryczałtem, a do druku można załączyć 4 różne dodatkowe formularze. Załącznikami do PIT-28 są:

• PIT-28A– w nim wykazujemy dochody z działalności gospodarczej prowadzonej jako jednoosobowa działalność.
  • PIT-28B– w nim wykazujemy dochody z działalności gospodarczej prowadzonej w formie spółki.
  • PIT-O– w nim ujmujemy należne nam ulgi oraz odliczenia, np. ulgę rehabilitacyjną, ulgę na IKZE (indywidualne konto zabezpieczenia emerytalnego), ulgę na internet, ulgę z tytułu darowizn ulgę z tytułu oddania krwi.
  • PIT-D– w nim ujmujemy ulgi i odliczenia w związku z wydatkami mieszkaniowymi, np. ulgę odsetkową, ulgę mieszkaniową, ulgę remontową.

PIT-36 przeznaczona jest przede wszystkim dla osób uzyskujących dochód z pozarolniczej działalności gospodarczej rozliczanej według progów podatkowych 18 i 32%.

Powyższa deklaracja, nie dotyczy osób rozliczających się na zasadzie ryczałtu ewidencjonowanego (tych dotyczy PIT-28) oraz działalności w oparciu o podatek liniowy (PIT-36L). Formularz PIT-36 należy złożyć w Urzędzie Skarbowym do końca kwietnia 2020 roku.

Druk PIT-36 w 2020 roku złożą również podatnicy, którzy:

• Prowadzili w minionym roku najem, podnajem, dzierżawę oraz poddzierżawę i uzyskiwali przychód z umów o podobnym charakterze, w progowym systemie opodatkowania.
  • Uzyskiwali przychód za granicami kraju(zarówno osoby jak i przedsiębiorcy).
  • Prowadzili działy specjalne produkcji rolnejna zasadach ogólnych (stawki 18 i 32% podatku).
  • Prowadzili działalność nierejestrowaną z przychodami nieprzekraczającymi połowy minimalnego miesięcznego wynagrodzenia za pracę.
  • Korzystali z kredytu podatkowegow roku bezpośrednio następującym po rozpoczęciu działalności gospodarczej (lub dwa lata po rozpoczęciu).
  • Są zobowiązani dokonać doliczenia związane ze stosowaniem kredytu podatkowego.
  • Posiadają źródła przychodów z innych źródeł, od których płatnik nie miał obowiązku odprowadzania składek (oparte na skali podatkowej).

PIT-37 są najczęściej składanymi PIT-ami w urzędzie skarbowym. Druk PIT-37 w 2020 roku mają obowiązek wypełnić osoby, które w ubiegłym roku uzyskiwały dochody za pośrednictwem płatnika, czyli gdy odpowiednie podmioty pobierały z wynagrodzenia podatnika zaliczki na podatek, a także składki na ubezpieczenia społeczne i zdrowotne.

PIT-37 powinien być wypełniony w oparciu o:

• PIT-11– na którym wykazywane są m.in. dochody z pracy, umów o dzieło/zlecenia, działalności wykonywanej osobiście, praw autorskich
  • PIT-40A/11A– na którym wykazywane są dochody z emerytur, rent oraz zasiłków pieniężnych)
  • PIT-8C– na którym wykazywane są np. dochody ze stypendium
  • PIT-R-na którym wykazywane są dochody z tytułu pełnienia obowiązków obywatelskich i społecznych.

PIT-38 to deklaracja za pomocą której rozliczamy dochody kapitałowe. Należą do nich przychody uzyskane ze sprzedaży papierów wartościowych, udziałów w spółkach, nabycia udziałów w spółkach/spółdzielniach oraz przychody z ogólnie przyjętej gry na giełdzie.

Zeznanie rozliczamy do końca kwietnia 2020 roku, przeważnie na podstawie formularza PIT-8C zawierającego informację o wartości dochodów z kapitałów pieniężnych.

PIT-38 służy do wykazania dochodów z giełdy, kapitałów pieniężnych, ujmujemy w nim przychody z odpłatnego zbycia:

• papierów wartościowych (w tym rozliczenie dochodów z forex),
  • pożyczonych papierów wartościowych (sprzedaż krótka),
  • pochodnych instrumentów finansowych oraz realizacji praw z nich wynikających (np. opcje na akcje),
  • udziałów w spółkach.

poniedziałek – piątek 7.30-15.30